Oradea.Net
3°C
Oradea

Adresa de E-mail Parolă
Încă nu eşti membru? Înregistrează-te - Ţi-ai uitat parola? Solicită una nouă


Statistica ultimei ore
Vizitatori ultima oră: 288

Utilizatori ultima oră: 119

Total înregistraţi: 49,054
Facebook
Primele banane cultivate în România

sponsored links

Primele banane cultivate în România

Dupa prima cultura de kiwi care a fost infiintata la Ostrov si cea de maslini din judetul Timis, fermierii romani au dat inca o lovitura in agricultura romaneasca. Prima livada de bananieri va fi infiintata in Oltenia, marginea localitatii Brabeti.

Inginerul agronom Merian Pavelescu este cel care a venit cu ideea de a investi in asa ceva, desi are si el ceva retineri cand vine vorba de investitie. “Am zis sa incerc mai ales ca “Musa Balbisiana” (specia de banane pe care o cultiva) este destul de raspandita la nivel mondial. Satenii deja se uita ciudat la mine. Multi dintre ei ma intreaba de ce nu vreau sa cultiv si eu ceva mai lumesc precum cartoful, tutunul sau pepenele”, a declarat Pavelescu, usor amuzat de reactiile satenilor.

Pentru primii ani nu se asteapta la culturi prea mari, avand in vedere ca banana, fiind o planta tropicala, va avea nevoie de ceva mai mult timp sa se adapteze, dar fermierul mizeaza forte mult pe terenul desertificat care va aduce temperaturi de peste 40 de grade in timpul verii.

Si cu fonduri europene si din aport propriu, dupa doi ani de facut planuri, inginerul Pavelescu a reusit sa puna pe picioare ferma pe care si-a dorit-o, in “desertul Romaniei”, dupa cum spune acesta. Investitia a fost de un milion de euro, bani pe care spera sa si-i scoata in 5-10 ani. “Nu ma astept la profit in primii 5 ani, sper doar sa reusesc sa inchei destule contracte cat sa asigur o anumite cantitate livrata (…) Este clar ca le voi vinde mai scump. Este si normal. Sunt primele din Romania, asta ar trebui sa conteze”, afirma fermierul.

Fermierul nostru nu vrea sa aiba rezultate la cultura precum cele din Uganda, dar se multumeste daca scoate la hectar o medie de 7 tone.

sursa Ziare.com

Romania
Reclame